Bijbellezing: 2 Koningen 5:1-14

Beste broeders en zusters van de Heer Jezus, Het verhaal van Naäman hebben we misschien al vaak gehoord of ooit van gehoord.Maar ik wil ons allemaal uitnodigen om terug te kijken op het proces van hoe God Naäman hielp en genas. Wie is Naäman? Onze Bijbelgedeelte geeft inderdaad niet veel informatie over Naäman. We willen weten wie Naäman is, de hoofdpersoon in dit Bijbelgedeelte.

Vervolgens wordt er niet  alleen van hem gezegd worden dat hij geliefd was bij zijn koning, maar ook een held van het leger worden genoemd.Dat wil zeggen, Naäman is zeer dienstbaar aan zijn volk. Iemand die de titel held krijgt, deze persoon is natuurlijk geen willekeurig persoon maar een persoon die heeft bijgedragen aan zijn volk. Naäman was een Aramees. De Arameeërs worden ook wel Syriërs genoemd.

In de geschiedenis van de Israëlieten werden de Arameeërs of Syriërs niet alleen als een vreemd volk beschouwd, maar waren ze ook vijanden van de Israëlieten.Daarom wordt in de Bijbel verteld dat de Arameeërs of de Syriërs vaak betrokken waren bij oorlogen met de Israëlieten. Maar wat is er opmerkelijk als er in vers 1 staat "omdat door hem de Heer de Syriërs de overwinning heeft gegeven". Vreemd is het niet. Waarom hielp God de vijanden van de Israëlieten eigenlijk en gaf ze de overwinning?

Broeders en zusters, toen de God van Israël militaire overwinningen gaf aan vreemde naties, deed God dit eigenlijk om de Israëlieten te straffen omdat ze Hem ontrouw waren.In de geschiedenis van Israël gebruikte God vaak buitenlanders om Israël te verslaan vanwege Israëls ontrouw aan de God van hun vaderen.

De volgende informatie die we over Naäman weten, is dat hij lepra had.Wat is lepra? Lepra is een term voor verschillende huidziekten. Deze ziekte staat tegenwoordig ook bekend als lepra met zijn zweren en verlamming, maar het is niet hetzelfde als lepra in de Bijbel.

De melaatsen in de Bijbel werden gekweld door groenachtige of roodachtige knobbeltjes (Leviticus 13:49).Deze ziekte wordt besmettelijk verklaard, dus mensen met lepra worden verbannen uit de samenleving. De persoon die lijdt aan lepra moet worden bepaald door een priester tijdens de ziekte en genezing. En mensen waarvan reeds bepaald is dat zijn lepra hebben, worden onrein verklaard en moeten uit de gemeenschap van gezonde mensen worden verwijderd.

Een melaatse die nog niet is genezen, wordt door de priester onrein verklaard, zijn kleren moeten worden gescheurd, het haar van zijn hoofd moet onverzorgd blijven, hij moet zijn snor of de bovenlip bedekken en uitroepen: "Onrein, onrein !"Hij moest in afzondering buiten het kamp leven. Deze stappen werden ondernomen zodat de melaatse degenen die midden van Gods kamp  gelegerd waren, niet zouden besmetten (Numeri 5:1-4).

Dus Naäman, de hoofdpersoon in ons Bijbelgedeelte, blijkt lepra te hebben, hoewel hij een gerespecteerd persoon is en een hoge positie heeft,Maar de vraag is, waarom kan Naäman, die ziek is van melaatsheid, een hoge en gerespecteerde positie of positie hebben? Hij was een buitenlander, geen Israëliet. Volgens de Aramese traditie is het mogelijk voor een persoon die aan lepra lijdt om in een hoge positie te blijven en niet geïsoleerd te raken in de samenleving.

Beste broeders en zusters in de Heer Jezus,

Als een gerespecteerd persoon en die een hoge positie bekleedde, wilde Naäman natuurlijk dat zijn ziekte genezen zou worden.Dus, wat deed Naäman om van zijn melaatsheid te genezen?

  1. Naäman gebruikt connecties.Omdat Naäman heel dichtbij en geliefd was bij de koning van Aram, probeerde de koning van Aram natuurlijk zijn militaire bevelhebber te helpen. Daarom stuurde hij een brief naar de koning van Israël. Natuurlijk, met de brief "Katebelece", een introductiebrief van de koning van Aram aan de koning van Israël, kan Naäman worden geholpen en het comfort worden gegeven om zijn ziekte te genezen. (vers 6)
  2. Naäman probeert zijn genezing te kopen.Als we vers 5 lezen. Behalve dat hij de brief "katebelece" aan de koning van Israël bracht, wordt er gezegd dat Naäman ook een eerbetoon bracht om zijn ziekte te genezen. Hij dacht dat de remedie voor zijn ziekte te koop was. Kijk eens wat er als offer werd gebracht: 10 talenten zilver (waarschijnlijk rond de 340 kg); zesduizend gouden sikkels (waarschijnlijk ongeveer 68 kg) plus 10 sets koninklijke kleding. Dit offer is een vorm van het geven van een zeer grote gift voor de prijs van een genezing.

Broeders en zusters, dat deed Naäman om zijn ziekte te genezen.Werkte het? Het bleek dat het gebruik van de connectie door het brengen van de "katebelece" brief van de koning van Aram en het aanbieden van een eerbetoon van grote waarde, Naämans ziekte niet kon genezen. Een hoge positie, macht en rijkdom konden de ziekte niet helpen genezen. Tijdens de pandemie zijn we er allemaal getuige van geweest dat er niet op hoge posities en rijkdom kan worden vertrouwd om ons te helpen het Covid 19-virus te vermijden. Iedereen, wie dan ook kan worden getroffen door het Covid 19-virus en zijn varianten.

Hoe werd Naäman dan genezen?Blijkbaar niet door directe genezing maar door een proces. Omdat Joram, de toenmalige koning van Israël, de brief van de koning van Aram en het geven van zulke dure geschenken als een provocatie voor een oorlog zag. De koning van Israël wist dat alleen God melaatsheid kon genezen en dat geen enkele hoeveelheid goud en zilver het kon kopen.

Daarom scheurde de koning van Israël zijn kleren.Hij had het gevoel dat de koning van Aram een ​​grap met hem uithaalde door hem te zeggen dat hij de melaatsheid van Naäman moest genezen. Natuurlijk was dit een vreemde zaak voor Joram, de koning van Israël in die tijd. Dus nam hij aan dat de koning van Aram opnieuw oorlog wilde beginnen met Israël.

Toen Elisa dit vervolgens hoorde, vroeg hij de koning van Joram om Naäman naar zijn plaats te sturen.Dus ging Naäman met een groot gezelschap van zijn dienaren en een grote schat aan goud en zilver naar het huis van Elisa. Elisa was een discipel van de profeet Eli. Deze keer zag hij een kans om de grootheid van de God van Israël te verkondigen; om te laten zien dat de God van Israël zelfs genade kon hebben met Israëls vijanden.

Maar omdat Naäman een melaatse was, ging de profeet hem niet persoonlijk tegemoet.We weten dat mensen met lepra volgens de wet "onrein" zijn. Dus, hoewel Naäman een man van hoge rang was, kon hij Elisa's huis niet binnengaan, want hij was onrein, en zelfs Elisa zelf ontmoette hem niet.

De profeet Elisa stuurde alleen zijn dienaar Gehazi om zijn boodschap over te brengen, dat Naäman zich zeven keer in de Jordaan moet onderdompelen. Naäman was ontevreden over het bevel van de profeet Elisa om naar beneden te gaan en zich 7 keer in de Jordaan onder te dompelen.Hij werd zelfs boos. Natuurlijk kunnen we Naämans reactie begrijpen.

Stel je voor, vanuit Naämans oogpunt, als een zeer gerespecteerde militaire bevelhebber, zou hij het niet verdienen om geëerd en verwelkomd te worden door de profeet Elisa.Het bleek dat degene die hem begroette een loopjongen was, de hulp van de profeet Elisa. Zelfs toen zei deze hulp tegen Naäman dat hij moest gaan baden in de Jordaan

Wat was de reactie van Naäman?Het bleek dat wat de profeet Elisa voor zijn genezing vroeg, heel anders was dan hij verwachtte of dacht. Hij dacht dat de profeet Elisa hem persoonlijk zou komen ontmoeten en door de naam van de Heer aan te roepen, zou de profeet Elisa zijn hand op zijn ziekte leggen, zodat er een wonder gebeurde en hij genezen zou worden. Het bleek dat God een andere manier had om Naäman te genezen.

Elisa beval Naäman om zich 7 keer in de Jordaan onder te dompelen, volgens Naäman niet zomaar een gewone onderdompeling.Maar hij ziet het als een 'rituele aanbidding'. En als hij dit doet, dan pleegt hij verraad aan zijn eigen religie/aanbidding die hij van zijn voorouders heeft geërfd. Naäman kwam naar Israël om "genezing te kopen", en niet om de Israëlitische manier van aanbidding in zich op te nemen, omdat hij al zijn eigen "God" had.

Dus de weigering om te baden door jezelf onder te dompelen in de Jordaan is niet gebaseerd op het feit dat de rivier misschien vuil is, of omdat er veel rivieren in Aram zijn die veel beter, helderder water kunnen hebben.Maar het waren deze "aanbiddings rituelen" die hij weigerde, hij wilde niet onder de indruk raken door zijn geloof te veranderen door de God van de Israëlieten te aanbidden.

Dan de volgende vraag, waarom moest Naäman zich 7 keer onderdompelen, is het niet genoeg als het maar 3 keer is?Waarom zou  het 7x moeten? Het getal "zeven" is een algemeen symbool voor elke relatie met God en is een favoriet religieus getal onder Joden, dat het verbond van heiligheid en heiliging symboliseert. Het getal 7 is ook een perfect getal en het getal van vergeving van zonden.

Dierbare broeders en zusters van de Heer Jezus.

Toen Naäman gekwetst/beledigd en boos was.Er staat in vers 12: "Toen keerde hij zich om en ging weg met een kwaad hart." Naäman wilde geen gehoor geven aan het verzoek van de profeet Elisa. In een situatie als deze probeerden Naämans dienaren hun meester ervan te overtuigen dat wat de profeet Elisa vroeg niet moeilijk en onmogelijk was om te doen. Ze zeiden: "Vader, als de profeet je had gevraagd om iets moeilijks te doen, zou je het dan niet hebben gedaan? Wat meer is, hij zegt alleen tegen je: Neem een ​​bad en je zult rein zijn" (v. 13) .

We kunnen hier leren dat om genezing van de God van Israël te vragen, je eerst nederig en gehoorzaam moet zijn.Genezing door de God van Israël kan niet met geld worden gekocht, maar met een geschenk, dat door mensen kan worden ontvangen met de gehoorzaamheid van het geloof / geloof dat God de Genezer is. En toen Naäman zich vrijwillig aanbood om zich onder te dompelen in de Jordaan, zoals de profeet van God had gevraagd: ervoer Naäman de genezing.

Beste broeders en zusters in de Heer Jezus,

Achter dit verhaal van Naämans genezing gaat eigenlijk een belangrijke rol schuil van iemand die door God wordt gebruikt.Want zonder zijn rol zou Naäman niet geweten hebben van de profeet van Elisa en genezing hebben ervaren. Wie is dat? Die persoon wordt genoemd in vers 2. Ze was een gevangengenomen jong meisje uit Israël.

Het profiel van dit meisje is heel anders dan het profiel van Naäman.Ze is een meisje, zonder naam en ook een gevangene. Maar deze zeer eenvoudige en niet gerespecteerde persoon was in staat om een ​​buitengewoon getuigenis van haar geloof te tonen. Hoewel ze slechts een gevangengenomen meisje en dienares van Naämans vrouw was, dacht ze niet aan zichzelf, maar aan die van haar meester.

Toen dit gevangengenomen meisje erachter kwam dat haar meester ziek was en hulp nodig had.Zij heeft een zorgzaam hart om haar meester te helpen. Zij zei het onmiddellijk tegen haar meesteres en stelde de profeet van haar Heer voor die de ziekte van haar meester kon genezen. Zij maakte meteen iemand bekend die kan herstellen en hoop kan geven. Hebben wij als gelovigen ooit onze God bekendgemaakt en ervan getuigd  die deze wereld kan herstellen en hoop kan geven?

Beste broeders en zusters in de Heer Jezus,

Deze zondag is de eerste zondag na Pinksteren.Deze zondag staat bekend als Drievuldigheidszondag, de slotdag van de reeks grote kerkelijke feestdagen. Op deze zondag van de Drie-eenheid wordt de gemeente van de Heer uitgenodigd om de fundamentele leerstellingen van het christelijk geloof met betrekking tot de aanwezigheid van de Drie-enige God: Vader, Zoon en Heilige Geest in het leven van mensen opnieuw te bevestigen. Te midden van de uitdagingen van het leven die niet gemakkelijk zijn en in elke situatie, moet Gods gemeente gefocust blijven en alleen vertrouwen op de Drie-enige God die hoop geeft en de toestand van deze wereld kan herstellen. God zegene ons allemaal.

AMEN.