Bijbellezing: Psalm 121: 1-8

Geliefd en in de Heer Jezus,

Ik nodig ons uit om beelden van een film (videoclip) te bekijken. Misschien weet iemand uit welke film de beelden zijn ? Ja, dat is waar uit de film "The Sound of Music". Een klassieke film waar veel mensen in geïnteresseerd zijn en bekeken hebben. De beelden die we eerder zagen, is van een van de spannende scènes waarin Duitse soldaten proberen de familie Baron von Trapp te blijven achtervolgen en gevangen te nemen, die zich juist in een klooster verstopten.

De von Trapps probeerden weg te rennen om de uitgang aan de achterkant te vinden. Wat ze echter vonden, was slechts een graf. De Duitse soldaten kwamen dichterbij. De von Trapps moesten onmiddellijk onderduiken. Voordat ze afscheid namen van de nonnen die hen hielpen verstopten zij zich op de begraafplaats, zei de hoofdverpleegkundige tegen Maria von Trapp: "Onthoud dat je niet alleen zult zijn". Toen citeerde de hoofdverpleegkundige vers 1 van onze passage: 'Ik wierp mijn ogen op de bergen; vanwaar zal mijn hulp komen ”.

Geliefden in de Heer Jezus,

Psalm 121 is een pelgrimslied, een verzameling liederen die gewoonlijk werden gezongen tijdens een Israëlitische viering. Maar sommigen interpreteren Psalm 121 als een lofzang of lied dat de Israëlieten op weg naar huis deden nadat ze een feestelijke dienst hadden bijgewoond. De inhoud van het lied vertelt het historische verslag van hun geloofsreiservaringen in de woestijn nadat God hen uit Egypte naar het land Kanaän had bevrijd.

Deze  liederen werden gezongen om te herinneren aan wat ze hadden meegemaakt en gevoeld tijdens hun reis door de woestijn. De liederen zijn een uitdrukking van wat ze tijdens de reis in verband met Gods zorg tegen kwamen. De auteur van dit pelgrimslied is niet bekend, maar het is zeker dat hij zich bij de reis heeft aangesloten.

De psalmist zegt in vers 1 dat hij zijn ogen naar de bergen wierp op zoek naar een bron van hulp. Volgens het geloof van de Israëlieten in die tijd was een van de plaatsen waar God regeerde de berg Sinaï. Deze berg heeft God gekozen, waar God Zichzelf openbaarde. Elke volk in die tijd zou de berg altijd zien als de plaats waar hun god zou regeren.

De schrijver van Psalm 121 keek naar de bergen en vroeg zich af waar zijn hulp vandaan kwam? Waar maakte  hij zich zorgen over? Hij maakte zich zorgen over de gevaren waarmee hij op de terugreis zou worden geconfronteerd. In de bergen ten oosten en ten zuiden van Jeruzalem ligt een verlaten gebied waar wilde beesten en overvallers op hun prooi wachten. Op de bergen staan ​​heilige bomen en altaren voor vruchtbaarheidsgoden. Dus ze zullen een gevaarlijke weg inslaan, dus de vraag rijst waar komt hulp vandaan?

Interessant is het antwoord van psalmist 121, hij zei: "Mijn hulp komt van God die de hemelen en de aarde heeft gemaakt. Dit is een geloofsbelijdenis of uitdrukking van geloof van de psalmist. Hij geloofde dat de bron van zijn hulp God was - de Schepper! God is de enige hulp voor hem.

Het geloof dat hulp van God komt, de almachtige Schepper van hemel en aarde, geeft pelgrims enorme kracht.Ondanks de verschillende gevaren en obstakels waarmee ze onderweg worden geconfronteerd, waar zijn ze dan bang voor als ze op God vertrouwen? Het geloof van de Israëlieten komt overeen met de woorden van Paulus in Romeinen: "Als God voor ons is, wie kan dan tegen ons zijn?" (Rom. 8: 31b).

Door deze psalm te zingen, worden pelgrims herinnerd aan de omzwervingen van hun voorouders in de woestijn. Israël is een heel klein volk. Ze zijn ook niet gewend om in de woestijn te vechten en te leven, omdat ze meer dan 400 jaar als slaven in Egypte hebben geleefd. Hun reis was echter succesvol en zij versloegen veel sterkere volkeren. Ze bewijzen allemaal dat God een bron van hulp is, niet hun eigen kracht of enige andere wereldse macht waarop niet kan worden vertrouwd.

Beste broeders en zusters gelie,fden in de Heer Jezus.

Als we aandacht besteden aan het tweede deel van ons Bijbelgedeelte, vers 3-8, wordt God beschreven als een God die voor zijn volk zorgt. In de verzen 3 en 4 staat: “Hij zal uw voeten niet laten wankelen, uw bewaker zal niet sluimeren/in slaap vallen. Echt noch slaapt noch sluimert de Wachter van Israël,“ God is niet zoals de vruchtbaarheidsgoden waarvan wordt aangenomen dat ze in de herfst sluimert en in de winter slapt. De God waarin ze geloven is een God die niet zal sluimeren en niet in slaapt Hij is God die altijd waakt en zorgt voor zijn volk.

In vers 5 wordt ook gezegd dat God een schuilplaats is voor Zijn volk. Deze schaduw of onder zijn vleugels garandeert rust en leven. Gods schaduw beschermt overdag tegen de verzengende hete zon (die een zonnesteek en een verhitting van het lichaam kan veroorzaken) en tegen het maanlicht 's nachts (die volgens het oude geloof koorts kan veroorzaken).

Broeders, Gods zorg en bescherming is compleet en alomvattend. In vers 7 staat: God beschermt tegen alle ongelukken. Wat wordt bedoeld is geen gewone moeilijkheid, maar een klap die het leven kan verwonden. Daarom wordt er gezegd dat God ons leven behoudt, wat betekent dat ons hele leven wordt bewaakt. In het laatste vers staat: “God zal je binnen en buiten behouden, van nu tot in eeuwigheid.

Gods belofte om ons te beschermen en voor ons te zorgen, betekent echter niet dat we gespaard of vrij zijn van lijden. Het is een grote vergissing om te denken dat als we God maar volgen, alles soepeltjes zal verlopen, zonder belemmering en zonder lijden. Lijden maakt deel uit van het leven in deze wereld. Voor ons is het probleem niet het lijden, maar wat is onze houding ten opzichte van het lijden. Hoe reageert ons geloof op God als het met lijden wordt geconfronteerd? Als we in moeilijkheden of lijden verkeren, vragen we natuurlijk God om hulp.

Maar broeders en zusters, we moeten voorzichtig zijn, want er zijn tenminste 2 "verkeerde" opvattingen over Gods hulp:

  1. We begrijpen vaak Gods hulp, maar van één kant, namelijk dat we gespaard zullen blijven of vrij zullen blijven van problemen of moeilijkheden. Natuurlijk geloven we dat als het God behaagt, Hij in bereid en in staat is om voor ons de problemen of moeilijkheden te vermijden of ons daartegen te beschermen . Maar Gods wegen zijn niet altijd zo. Soms staat God ons eigenlijk toe om problemen of moeilijkheden in dit leven te ervaren. En in onze problemen en moeilijkheden is God bereid en in staat om ons te helpen.
  2. Een andere misvatting is dat als we God om hulp vragen, we Hem tot een ​​middel maken en geen doel. Dat wil zeggen, wanneer we lijden of problemen ons overkomen,  we God vragen om hulp met het doel, dat Hij onze situatie of moeilijkheid zal oplossen volgens onze eigen wil en plan. Als gevolg hiervan behandelen we Hem onbewust niet als God, maar gebruiken we Hem louter als middel.

Broeders en zusters, als we God als een middel gebruiken, dan zoeken we God voor genezing als we ziek zijn, we zoeken niet naar Hem - de Genezer; Als we arm zijn, vragen we om rijkdom en niet om Hem te verkrijgen - de Gever van rijkdom, als we verdrietig zijn, zoeken we naar vertroosting dat niet bij Hem vandaan komt (en komen niet tot Hem) - de ware Trooster.

Als we aan God denken als een middel om aan rijkdom te komen, gezondheid, welzijn, vrede en andere verlangens, dan is het niet God maar onze eigen verlangens als het ultieme en hoogste doel. We gebruiken God om onze verlangens of verlangens te bevredigen.

Broeders en zusters, God zou het middelpunt of doel van ons leven moeten zijn. God is niet het middel maar het ultieme doel in ons leven. Als we God tot het middelpunt van ons leven maken, zullen veiligheid en opluchting niet langer afhangen van de omstandigheden, maar van onze band of relatie met God. Wat er ook gebeurt in vreugde, moeite,  blijdschap en verdriet die we doormaken met een God die voor ons zorgt.

Geliefden in de Heer Jezus,

In de Bijbel, vooral in het Oude Testament, is er een term die veel wordt gebruikt om een ​​daad van loyaliteit van God aan Zijn volk te beschrijven, namelijk getrouwe liefde. Liefdevolle vriendelijkheid is niet zomaar een idee of iets abstracts, maar een concrete daad die continu wordt uitgevoerd. Er zit een element van liefde en trouw in die daad. Gewoonlijk wordt deze daad van liefderijke goedheid toegepast op twee partijen die bij een overeenkomst betrokken zijn.

God heeft een verbond gesloten met het volk Israël - Zijn uitverkoren volk. God belooft trouw te blijven om Zijn volk lief te hebben, te bewaren, te verzorgen en te zegenen. Aan de andere kant wordt van Gods volk ook liefde en loyaliteit verlangd als bewijs van gehoorzaamheid aan God. Uit de historische verslagen van het volk  Israël weten we dat de trouwe liefde van Gods volk heel snel is veranderd. Als ze moeilijkheden of problemen in het leven ervaren, klagen ze snel bij God en twijfelen ze aan Gods trouwe liefde. Ze keerden zich vervolgens van God af en aanbaden de goden van andere volkeren.

In tegenstelling tot zijn volk is Gods trouwe liefde unaniem, onvoorwaardelijk en niet afhankelijk van menselijk handelen. Gods trouwe liefde of zorg is door de eeuwen heen van toepassing, niet alleen wanneer we vreugde ervaren, maar ook wanneer we problemen en lijden ervaren. Gods trouwe liefde verandert nooit.

Er is een verhaal over een boer in het dorp die een paard kocht. De buren zijn ook blij, wauw, blij dat je een paard kan kopen. De boer is dankbaar omdat hij gelooft dat dit allemaal een geschenk van God is. Maar het duurde niet lang voordat het paard dat hij zojuist had gekocht, wegliep en verdween. De buren zeiden, wauw, wat jammer nou, wat jammer dat het je lot was, net een paard gekocht, eh, en het is alweer verdwenen - de boer antwoordde , dat gebeurde allemaal vanwege Gods genade

Het bleek dat het niet lang duurde voordat zijn verloren paard deze keer terugkwam. Het bleek dat dit verloren paard zijn geliefde had meegebracht, daarna hadden ze 1 kind. Wauw, zeiden de buren weer, jij hebt echt geluk (gelukkig voordeel), het verloren paard kwam met nog een paard terug en bracht nog een kind mee (stel je voor dat je er 1 koopt en je krijgt er 3). De boer zei: al deze zegeningen zijn een geschenk van God

Op een dag viel de enige zoon van de boer van zijn paard, brak zijn been en werd voor het leven verminkt. De buren reageerden op dit incident, oh wat ben je arm, de enige jongen die is getroffen door een andere onheil en is gehandicapt. De boer zei: "Als dit kan gebeuren, is dit allemaal een geschenk van God"

Toen gebeurde er een onverwachte gebeurtenis, de stadssoldaten kwamen naar hun dorp en zochten naar jonge mannen die sterk en gezond waren om mee te vechten omdat hun land werd aangevallen. De enige zoon van de boer was vanwege zijn beenafwijking niet uitgenodigd. Buren zeggen wow je hebt echt geluk dat je zoon niet ten oorlog is gegaan, onze jongens moeten ten oorlog trekken. De boer antwoordde: "Dit alles is een geschenk van God."

Broeders en zusters, om te kunnen geloven en dankbaar te zijn voor Gods trouwe liefde en zorg in ons leven, is misschien een oprecht en eenvoudig geloof nodig, zoals van de boer. Wat er ook gebeurt en wat hij in zijn leven ook ervaart in zowel vreugde als verdriet, hij gelooft dat alles gebeurt vanwege Gods genade en zorg. God waakt altijd over zijn leven.

Hopelijk, met de overtuiging dat God altijd voor ons leven zorgt, laten we dit nieuwe jaar binnengaan en het leven leiden. Te midden van heen en weer geslingerd worden en onzekerheid in het leven, blijven we kalm omdat God de hemel en de aarde heeft gemaakt en voor ons zorgt. Zoals het getuigenis van de Psalmist 121: De Heer houdt wacht over je gaan en je komen van nu tot in eeuwigheid. Ook al geloven we dat God voor ons zorgt, vooral in deze pandemische situatie, vragen we Gods wijsheid zodat we ook gezond kunnen blijven en de toepasselijke protocollen kunnen volgen.God zegene ons allemaal.

AMEN